Reklama
 
Blog | Vladimír Votápek

Vyluxovat lidovce!

Vstup TOP09 do Evropské lidové strany má jasnou logiku z evropské perspektivy i vnitropolitického pohledu. Partie s KDU-ČSL o zbývajících 5% lidoveckých hlasů by měla být dohrána do konce. Poslední tah TOPS je silný mj. proto, že oslabuje  KDU část její image mezinárodně etablované strany.

TOP 09 vstoupila do Evropské lidové strany (EPP) a tím se stala součástí nejsilnějšího evropského nadnárodního politického uskupení. Domácí komentátory na tomto kroku nejvíc zaujala skutečnost, že se v EPP potkala i s českými lidovci, tedy se zbytky strany KDU-ČSL, ze které část současné Topky před časem odešla. A někteří z nich to považují za paradox.

Z mého pohledu jde naopak o krok správný a logický jak z hlediska vnitřní politiky, tak i z perspektivy přesahující hranice naší kotliny. ¨

TOP09 a Starostové (TOPS) neměli mnoho jiných možností, jak zakotvit na evropské politické scéně. V Evropském parlamentu v současnosti pracuje sedm frakcí. Když uvážíme programový profil strany a pomineme tudíž komunisty, socialisty, liberály a zelené, pak zbývají na výběr vlastně jenom tři uskupení. Už zmíněná EPP, potom Evropská konzervativní a reformní skupina (ECR) a konečně Evropa svobody a demokracie. Ti poslední jsou euroskeptičtí poslanci z uskupení jako je United Kingdom Independence Party, nebo italská Liga severu. Vstup do této skupiny by snad Topce mohlo doporučit pouze vedení KDU-ČSL a tak nám zbyly vlastně už jenom frakce dvě.  Tady to také není nijak složité. Z mého pohledu mají TOPS nejméně tři důvody proč si vybrat EPP a ne ECR. Zaprvé – jako členové ECR by se nutně ocitli v pozici mladší bratříčka ODS. Zadruhé – udělali by si mezinárodní ostudu spojenectvím s exoty z polské strany Právo a spravedlnost. V neposlední řadě svou roli jistě sehrála i skutečnost, že EPP je s 265 poslanci zdaleka nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu.

Reklama

Vstup do EPP má jasnou logiku i vnitropoliticky. Většina analytiků sice věnuje svou pozornost hlavně soutěži ODS a TOPS o to, kdo se stane vedoucí silou české pravice, neměli bychom zapomínat, že ani partie TOPS s KDU-ČSL není tak docela dohraná. Je sice zjevné, že bývalé straně Josefa Luxe a Miloslava Kalouska ani s novým vedením žádná myšlenková renesance nehrozí, ale pokud chce TOPS získat zbývajících 4 – 5% lidoveckého elektorátu, musí si to nějak politicky odpracovat. Programově není žádný podstatný důvod, proč by neměli tito voliči volit Schwarzenberga a vstupem do EPP jim TOPS mimo jiné posílá jasný signál, že jsou vlastně také lidovci. Takže až jim v příštích volbách dají svůj hlas, nepůjde o žádné převlékání kabátu. To ostatně nemusí platit jenom pro voliče, ale třeba i pro europoslance…

KDU-ČSL se ve velké politice vlastně drží jenom dvěma drápky – svým senátním klubem a dvěma europoslanci. Vstup TOP09 do EPP jim ten druhý drábek notně obrousil. Kalousek a spol. před časem z KDU-ČSL odešli, protože je už nebavily nekončící a neplodné diskuse s okresními tajemníčky, jejichž jedinou intelektuální kvalifikací byl šedivý tesilový oblek. Sebrat jim i poslední voliče a nechat je sedět v zadlužených sekretariátech je druhem satisfakce, která je snad i křesťanovi dovolena.