Reklama
 
Blog | Vladimír Votápek

Skvělý nápad!

Je poslední vystoupení pana Kalouska ve věci vydání poslankyně Parkanové pokusem o vtip, nebo snahou o bránění spravedlnosti?

Miroslav Kalousek je nepřehlédnutelná osobnost naší politické scény, která k sobě umí připoutat pozornost médií. Jak známo, nechodí daleko ani pro bonmot, ani pro facku. V poslední době se patrně rozhodl, že trumfne i Barona Cohena a v reakci na žádost policie o vydání poslankyně Parkanové udělal prohlášení o honu na čarodějnice a pak navrhl obžalovat všechny členy Topolánkovy vlády. Vrcholem jeho performance je spot, který nechal vyvěsit na stránkách Ministerstva financí ČR.

Připomeňme si stručně, o co šlo. Paní Parkanová působila v letech 2007 – 2009 jako ministryně obrany za KDU – ČSL. Ve stejných letech bylo rozhodnuto o nákupu 4 ks letadel CASA C-295M pro zajištění potřeb naší armády. Konečná forma obchodu, stvrzeného již vládou v demisi, stanovila že Česko koupilo tři letouny CASA za 3,5 miliardy korun a jeden vyměnilo za pět bitevníků L-159. Dodejme ještě podstatnou okolnost, že zakázku pro MO zprostředkovala firma Omnipol, kterou kontroloval pan Háva, notoricky známý jako příznivec Ing. Kalouska. Časopis Respekt v této souvislosti upozornil, že Omnipol  prodal letouny CASA ministerstvu obrany o bezmála 900 milionů korun dráž, než za kolik je koupil od výrobce, španělské společnosti EADS.

Pan ministr Kalousek ve svém geniálním komickém spotu[i] tvrdí, že obvyklou cenu u speciální techniky nelze stanovit. Nelze prý ani předložit znalecký posudek na stanovení ceny obvyklé. Odvolává se přitom na jakýsi dopis, který údajně poslal pan Sobotka, nyní šéf opozice, ale tehdy ministr financí, panu Kühnlovi, tenkrát ministru obrany. Šlo přitom o věc velmi podobnou, totiž o nákup obrněných transportérů Pandur.

Reklama

Pan Kalousek, zjevně inspirován názory Admiral General Aladeena na skutečnou demokracii, dále dovozuje, že je nesmyslné vůbec znalecký posudek na vojenskou techniku požadovat. Policie proto nemůže mít v ruce znalecký posudek. Pouze nějaký subjektivní názor znalce, z kterého nelze vyvozovat, že vůbec došlo k nějaké škodě. A je-li potřebné nějak cenu ověřit, mohou její správnost potvrdit vlastní odborné kapacity v armádě a na Ministerstvu obrany. Závěrem se pan Ministr Poslanec Kalousek podivuje, jak si policejní orgán mohl takové okolnosti neuvědomit. Protože pokud by skutečně platilo, že neobjednání znaleckého posudku je trestným činem, pak se nutně desítek trestných činů dopouštěli všichni ministři obrany, všichni ministři vnitra a všichni šéfové tajných služeb, kteří postupovali přesně podle pokynu pana ministra Sobotky, který pan Kalousek pokládá za správný.

Tož tak. Moc hezké. Jenom se trochu bojím, že náš obecný lid ještě nedorostl umělcovy velikosti a může se stát, že vezme jeho prohlášení jako svého druhu přiznání. Konec konců je pan Kalousek také bývalý náměstek ministra obrany a tak jistě ví, jak to při podobných nákupech chodilo a chodí. A když říká, že se trestných činů dopouštěli i ostatní ministři, dává vcelku za pravdu obecnému názoru na naše politiky. Nikdo samozřejmě netvrdí, že každé výběrové řízení muselo být nutně trestným činem, ať už se znaleckým posudkem nebo bez něj. Ale to, že se politici a jejich úředníci chovají v naší zemi jako na dobytém území, které si mohou plenit podle libosti, je obecně známou věcí.

Proto si dovolím panu Kalouskovi, místopředsedovi strany, která tak bojuje proti korupci a tunelování státního rozpočtu, doporučit, aby přestal žertovat.

Namísto hereckých etud by se měl zasadit, aby vyšetřování dostalo zelenou – například tím, že bude vydána paní poslankyně. Samozřejmě se také prověří účty společnosti Omnipol a možná se brzy ukáže, jak že to bylo s cenou letadel CASA. Má-li někdo pochyby o věcné správnosti znaleckých posudků, kterými disponuje policie, jistě bude mít příležitost na jejich chyby, ať už skutečné nebo domnělé, upozornit.

Ta druhá varianta by totiž byla strašně špatná. Nevydat Parkanovou znamená fakticky zastavit vyšetřování velmi podezřelé kauzy. Odmítat a priori možnost stanovit reálnou cenu za speciální techniku je nesmysl a jednoznačná kapitulace před korupčníky bez rozdílu jejich politické příslušnosti. Tvrdit, že správnost ceny má ověřit nějaký funkcionář armády nebo ministerstva je špatný vtip, který může myslet vážně snad jenom někdo, kdo tu dvacet let nežil. Rozhodně ne pan Kalousek.