Reklama
 
Blog | Vladimír Votápek

Michálek, Drobil a Samuel Colt

Když jsou šerifové neschopní nebo koupení, nezbývá občanovi nic jiného, než promazat svůj kolt. Proto mi pan Michálek udělal radost, když vytáhl svůj nahrávač a střelil loupežníka doprostřed čela.

Michálek, Drobil a Samuel Colt.

 Četl jsem kdysi kdesi, že jeden z nejvýznamnějších příspěvků k přechodu od vlády pěstí k vládě práva v USA byl vynález Samuela Colta. Abychom si správně rozuměli, jde o jeho šestiranný revolver, který v určitém smyslu vyrovnal schopnosti lidí.

Reklama

 Je to trochu klišé, ale občas mám nepříjemný dojem, že tady v Čechách žijeme jako na nějakém Divokém západě. Kdo chce a má dost drzosti, může si nakrást podle libosti. Malé ryby kradou nějaké ty milionky, větší borci kradou miliardy. Hloupí neplatí faktury, chytří kradou podle složitějších schémat. A protože už žijeme v 21. století, trochu si ty svoje loupežnické praktiky vylepšili tím, že se součástí systému stala i policie a státní zastupitelství. Díky tomu se šerifové vždy a všude dívají jinam a prokurátoři žalují buď nesprávné osoby, nebo žalobu zvojtí. Výsledek je ale vždycky stejný – darebáci si mnou ruce a poctiví přemýšlejí, kde jejich rodiče udělali chybu. Skoro to vypadá, že systém je dokonalý a pokud nerozkradou všechno, nemáme šanci se z toho dostat.

 Možná proto jsem se dětinsky zaradoval, když jsem uslyšel, že někdo tady vytáhl zbraň, která má šanci vyrovnat rozdíly mezi slabými a silnými, mezi darebáky a poctivými. Proto jsem měl radost, když jsem uslyšel, že pan Michálek vytáhl rekordér a střelil s ním po lidech, které považoval za lupiče.

 Je to brutální? Odporuje to zásadám právnímu státu? Nemyslím. Když je policie tak neschopná jako ta naše, pak občanům prostě nezbývá nic jiného než dobře promazat svůj kolt… Ostatně, rekordér nikomu díru do těla neudělá. A pokud je dotyčný nevinný, jistě se dočká omluvy. Ono to ale spíš bude tak, že nevinný není a nahrávač je jedinou šancí, jak ten kruh korupce a zlodějny rozetnout…

 Přestaňme se proto bavit o tom, kdo s kým kdy mluvil a proč nenechal pan Michálek konat naši policii. Všichni víme, jak by to skončilo. Bavme se raději, co že to pan ministr na nahrávce říkal. Nebylo to něco jako – zničte důkazy?